9.3.15

.Már hetek óta rigófüttyre ébredünk és rigófüttyben vacsorázunk és cinkékkel meg pacsirtákkal biciklizünk. Vasárnap láttam újra egy dörzsölt öreg varjút, aki diót tört a Tempelhofer Felden a görkorcsolyázók feje fölött. Először fel kell repülni olyan tizenöt húsz méter magasra, és onnan leejteni a diót a betonra. Gyorsan rávetődni, és megvizsgálni majd az eredménytől függően még néhányszor megismételni az akciót.

Az egész balos szcéna mindenféle képviselői vonulnak a nemzetközi nőnap alkalmából a Rosa Luxemburg Platztól a Brandenburger Torig, itt ennek hagyománya van. Sokan olyanok is, akikkel én alapból nem feltétlen vonulgatnék. És olyanok is, akik amúgy más ügyekben nem annyira vonulgatnának egymással. De van néhány kérdés, amiben konszenzus van. Igazából még jobban tetszene, ha még mainstreamebb lenne a dolog, de így is meglepődök, mennyi, és mennyiféle demonstráló jön össze. Impozáns tömeg.
Vannak mindenféle feministák, marxisták, szocialisták meg kommunisták meg szociáldemokraták, meg zöldek meg muszlim nőjogi aktivisták, fekete zászlós anarchista punkok meg kurd nők, a Kobani védelmében elesettek képeivel. LMBT-szervezetek is meg sokan, akikről csak halványan sejtem, hogy kb kik lehetnek.
És van egy darab ellentüntető is, egy kétméteres plüss pénisznek öltözött figura, aki egy transzparenst tart kb valami 'mit picsogtok picsák' felirattal, őt azonban a rendőrök megkérik, hogy ne vegyüljön most ide. Az egyik transzparensen Clara Zetkin portréja alatt annak a 19 éves német lánynak, Ivana Hoffmannak a fényképe, aki épp egy nappal korábban halt meg az IS ellen harcolva Szíriában.
A kedvencem a török férfi, aki egy esernyőt használ hordozónak a különböző nyelvű nőjogi üzenetekhez. Meg a fiú a hátizsákkal, amin Tove Jansson múminfigurái vannak. Meg a fejkendős öregasszonyok gurulós járókerettel. Meg az elegáns kosztümös török lányok, divatos szemüvegekben. Meg a szakadt fekete harisnyás farmersortos szőke gimnazisták. Meg a könnyekig meghatódott idősebb leszbikus pár. Meg a japán turisták.
Az első igazi tavaszi nap Berlinben, lassan pólóra vetkőzünk mind.


Keine Kommentare: