23.2.15

.

A tizenkilencedik század közepétől működő Ellis Island-i központra 1892-től a huszadik század közepéig mintegy 12 millió bevándorló érkezett Európából, Amerika kapujába. De közülük nem mindenki nyert bebocsájtást az Egyesült Államokba. Bizonyos betegségekkel vagy fogyatékosságokkal érkezők az Ellis islandi kórházba kerültek, itt dőlt el, hogy a karantént követően befogadja vagy visszafordítja-e őket az ország. Ilyen kizáró ok volt például a trachoma, ez a bakteriális úton terjedő fertőző szembetegség, amely az antibiotikumok előtti korban bizonyosan vaksághoz vezetett.

Az egykori bevándorlási központot már jó ideje megnyitották a nagyközönség előtt, de a kórház épületei hatvan éve csaknem érintetlenül, elhagyatva pusztulnak. Az utolsó beteg 1954-ben hagyta el az épületet. Az Egyesült Államokban ma sok millió olyan amerikai él, akiknek ősei Ellis Islanden keresztül érkeztek.

A streetart-művész JR Keretezetlenül című fotóprojektje virtuális életre támasztja az elhagyott kórházkomplexumot. Életnagyságnál kicsit nagyobbra nagyított archív fotók adnak arcot az egykori reménykedők tömegeinek. A képek nem egykorúak, de a helyzet hasonlósága összemossa az időbeli különbségeket. Kis csoportokba verődve várakoznak télikabátos, öltönyös, vagy paraszti ruhás emberek. Utazóládákat, bőröndöket cipelnek magukkal gyerekek, felnőttek. Egymásra dőlve alszanak ültükben a migránsok, míg várják, hogy a hivatalnokok döntést hozzanak a sorsukról. Egy család a szabadság-szobor felé bámul. Behorpadt szájú, kendős öregasszony néz az objektívbe. Lehetett tót, sváb, magyar vagy román is. Egy rozsdás vaságy sodronyán fekve várakozik egy fiatal férfi, mellette nő ül kis kerek szalmakalapban. Egy udvarra nyíló ablak megmarad szemein keresztül gyerekek néznek a kései utódokra. Mintha még mindig itt várakoznának a lassan elporló kulisszák között.

A legfrissebb becslések szerint ma mintegy 11,3 millió illegális bevádorló él az Egyesült Államokban.

Kicsit nekem sok ez a rompornó, de ezzel együtt a projekt sokban hasonlít ahhoz, amit Angyalföldön szerettem volna megcsinálni.

Save Ellis Island

Keine Kommentare: