28.12.14

.


Ez a Gottfried Lindauer egy cseh származású portréfestő, aki huszonévesen németesítette a nevét, felült egy kivándorlóhajóra, elhajózott Új-Zélandra, és onnantól rutinosan és szakmányban fényképezte és festette a tizenkilencedik századi maori társadalom elitjét. Festőnek nem volt semmi különös, dokumentátornak viszont felbecsülhetetlen, aki nagy gondot fordított az arctetoválások, ékszerek, az öltözék egzotikus elemeinek hű visszaadására is.

A festmények legnagyobb része közel azonos beállításban, nagyon hasonló, életnagysághoz közeli méretben, rögzített fényviszonyok közt készült, többnyire homogén, műtermi háttér előtt, a vizitkártya-fotók hagyományaihoz igazodva. Lindauer festőként gyakran dolgozott fénykép után, ha nem sikerült egy térben vagy időben lennie a portréalannyal, vagy egyszerűen hogy az időigényes modellülést kiiktassa a folyamatból. A modellek nagyobb részét tradicionális öltözékben örökítette meg, tipikus elemek a rangjelző madártollak, jade ékszerek, amulettek, cápafog fülbevalók, fekete rojtokkal díszített világos szövet- vagy szőrme felsőruha.

Ahogy az Észak-Amerika őslakosait bemutató képeken is legtöbbször, itt is a rousseau-i nemes vadember ideája jelenik meg a beállításokban. Ami amúgy annyira nem illik össze a kolonializáció történetével, hogy egy sereg pszichoanalitikus egy életen át elszöszölhet vele. Öntudat, büszke szépség, statikus nyugalom, a modellek római szenátorok méltóságával viselik rangjuk attribútumait.A legérdekesebbek talán az identitás átmeneteit megörökítő képek. A legtöbb félvért ábrázoló képen a felismerhető maori vonásokhoz, néha tetoválásokhoz európai öltözet tartozik, de van fordított példa is, Te Paea Hinerangi portréjáról, akit Guida Sophiaként jobban ismertek, egy szinte teljesen európai típusú arc néz vissza, a hagyományos maori öltözetben.


A fiatal nő viktoriánus öltözékének egyetlen maori eleme a fülbevaló jadeköve.


Az Alte Nationalgalerie kiállítási koncepciója, hogy a kortárs romantikus festők képeivel közös térbe helyezte el a maori portrékat. Ugyanoda, ahova egy éve az Anton Graff-portrék kerültek, aki meg Európát haknizta körbe portréfestőként, mintegy száz évvel korábban.

Az alagsori könyvesboltban a kolonializmus korának maori történelmét és kultúráját tárgyaló irodalom.


Lindauer website további szuper képekkel
A kiállításról az Alte Nationalgalerie honlapján

Keine Kommentare: