24.10.14

.

Fáradhatalanul újra a kályhától – Mi volt ez a dolog a fallal?
És egyáltalán: "Tudtátok, hogy Németország nem is olyan régen két államra volt osztva?"

"A német polgárok jó része ma már nem tudja, mi a DDR rövidítés feloldása. Kérdezzétek meg a szüleiteket, ők tudják-e?"
A társadalmi emlékezet munkás dolog.Nem tudom, készült-e hasonló, a huszadik század második felét, és a közelmúlt politikai átrendeződéseit gyerekek számára feldolgozó könyv a többi kelet-európai országban. Magyarországon nem láttam ilyet.

Az elsősorban persze a kelet-német oldalra fókuszáló  könyvben két gyerekkori barát, az 1945-ben nyolcéves Peter és Paul sorsát követi az olvasó. Peter és Paul csak pár saroknyira laknak egymástól, mégis, először két külön országban, majd hamarosan egy szinte átjárhatatlan határ két oldalán találják magukat, és a mindennapjaik egyre inkább különbözni kezdenek egymástól.
Milyen volt az élet, mit ettek, mit tanultak, hogyan ruházkodtak, hogyan szórakoztak, hogyan intézték ügyeiket az emberek a két Németországban? Hogyan fonja magába a személyes sorsokat a történelem, a politika és gazdaság eseményei  hogyan alakítják személyes életünket? Alapvető fontosságú mechanizmusokat magyaráznak el a szerzők gyerekek számára is érthető módon.

A kronologikus szálat végig kézben tartva
folyamatos előre- és visszautalások is segítik a megértést. Fotók, idővonalas összefoglalók és többféle közbevetés tagolja vizuálisan is a szöveget:
Definiálják a témához tartozó fontos fogalmakat (Kik azok a szövetséges hatalmak? Mi az, hogy demokrácia? Mi volt a Varsói szerződés? Mit jelent a propaganda? Mi az alkotmány?)
Külön elmagyaráznak gazdasági-politikai jelenségeket (Miért volt szüksége a kelet-német államnak nyugat-német márkára, és milyen stratégiákkal szerzett magának? Miért reagáltak a világ vezető politikai hatalmai lagymatagon a fal felhúzására? Hogyan alakította ki a Stasi a bizalmatlanság légkörét a társadalomban?) 
Beszúrnak a gyerekektől származó kérdéseket (Ha tényleg nem tetszett a DDR, miért nem mentek egyszerűen egyszerre mindannyian Nyugatra? Hogyan lehetett egyetlen éjszaka alatt kettéosztani egy országot? Hogyhogy nem lehetett banánt venni, és üresek voltak a boltok?)
Idéznek kortanúkat (Hogyan próbált gyerekként beszervezni a Stasi? Hogyan ásott a családom alagutat a házunk konyhájából a túloldalra?).
Azt tudtátok, hogy nézett ki a SED (Német Szocialista Egységpárt) vezetője, Walter Ulbricht? Nos, igen:Verena GLANOS, Wie war das mit der Mauer?, Boje Verlag, 2014.

Keine Kommentare: