5.8.13

Mikor mondhatod, hogy késő?Esther Gorinsztejn, lánynevén Gubinska, Carmen Juliette Guerin (Gaillard) névre szóló hamis személyi igazolványa 1944-ből

Esther egy kis belorussziai stetlben, Sokółkában született 1913-ban, amely akkoriban az Orosz birodalomhoz tartozott. 1920-tól, a fiatal Lengyelország és Szovjet-Oroszország közötti szerződést követően a falu Lengyelország része lett, amely az állami antiszemitizmus egy sor intézkedésével befolyásolta Esther életét is. Miután az állam numerus clausus segítségével korlátozta a zsidók bejutását az egyetemre, fiatalon Franciaországba emigrált, ahol Bordeaux-ban orvosnak tanult. Itt ismerte meg későbbi férjét, a lengyel zsidó fogorvost, David Gorinsztejnt.
Csak a háború után tudták meg, hogy amint az egész sokółkai zsidó közösséget, úgy mindkettőjük egész családját is meggyilkolták. Ekkor döntöttek arról, hogy nem térnek vissza, hanem kérvényezik a francia állampolgárságot. Ez alkalommal egyszerűsítették nevüket Gorintinre.

Esther filmszínészi pályája csak férje halála után kezdődött, amikor Emmanuel Finkiel rendező a Késői utazás (Voyages) egyik szerepére egy idős zsidó hölgyet keresett, aki oroszul, jiddisül és franciául is beszél. Ekkor 85 éves volt.

A 2003-as cannes-i sikernek köszönhetően nemzetközileg is legismertebb filmje a Julie Bertucelli által rendezett Mióta Otar elment (Depuis qu'Otar est parti...). A történet három, a mai Tbilisziben élő, különböző generációba tartozó nőről szól, akik a hiányával is folyamatosan jelenlévő férfit (gyereket, testvért, nagybácsit) várják vissza. E köré a várakozás köré szerveződik a film. A két fiatalabb nő, anya és lánya, Marina és Ada úgy döntenek, eltitkolják a szelíden és nagyon elszántan várakozó Eka elől, hogy fiának, Otarnak halálhíre érkezett. Nem csak a fabula, hanem a színészi teljesítmény és az erős atmoszféra is rokonságot mutat Makk Károly Szerelem filmjével.

Esther kilencvenkét évesen játszotta élete utolsó filmszerepét.
Kilencvenhét éves korában halt meg.Update!
Ezt a képet hogy hagyhattam ki!?!
A jellegzetes keleti blokk-béli óriáskerékkel ez a kép emlékeztet a kis kopott jaltai libegőre is, nézd, hallgasd ,)Mióta Otar elment - a teljes filmet sajnos csak egy orosz hangalámondásos változatban találtam meg.


A Késői utazásnak pedig csak a trailerét:

Keine Kommentare: