26.8.13

Lakni a hentesnél


A Schillerkiez (a földgömb logónál kiemelve megnézhető) az elmúlt évben az emelkedő lakhatási költségek ellen tiltakozó házfoglaló demonstrációkról vált ismertté. A városvezetés által ma urbanisztikai problémahalmazként érzékelt terület 1900-tól egy fejlesztési tervnek köszönhetően néhány évtizedre jómódú polgárok elegáns lakóhelye lett.
A parkot körülvevő jó minőségű lakások, a zöld környezet, az elegáns vásárlási és szórakozási lehetőségek megteremtésével az akkori polgármester Hermann Boddin elképzelése szerint a városrész munkás jellegét kívánták ellensúlyozni.

Großer Silva-Stadtplan von Berlin 1938

A Schillerkiez szerencsés módon szinte alig szenvedett háborús károkat, az épületek nagy része szinte eredeti állapotában marad meg, azonban a közeli Tempelhof reptér növekvő forgalma a környék elértéktelenedéséhez, és szociális átstrukturálódásához vezetett. 2010-ben aztán, a már használaton kívüli egykori repülőtér óriási közparkként való megnyitásával elindult a környék újbóli dzsentrifikációja, ahogy látni lehet, egyre gyorsuló ütemben. A zöld környezet, belső fekvés, a jó infrastruktúra és a városrész építészeti karaktere mellett erre rásegít az is,  hogy a dél-keleti irányban lévő schönefeldi repülőtér átszállás nélkül megközelíthető.
A templom mostani, helyreállított formájában, a görögkereszt alaprajz fölé alig valamivel magasodó tornyával sokkal egyedibben néz ki. A 2003-ban kezdődött városrészi rehabilitációs programnak köszönhetően ma ismét a Schillerkiez központja, a köré csoportosuló szociális és kulturális funkciók következtében. A templom környékének építészeti rehabilitációja.

A Schillerpromenád mellett párhuzamosan futó Weisestraße keleti végén, ahol most sokszobás, tágas és lepusztultságában inspiráló bérlakás található a földszinten, a század első felében sikeres hentesüzlet működött. Egykori hentesüzlet voltára a jelenlegi nappali plafonig csempézett falán maradt öntöttvas konzolok emlékeztetnek. Ezek a konzolok tartották a rudakat, amire a húst akasztották a pult mögött. Az alsó sorokban disznófej, a magasban lévőket egy-egy marhafej díszíti. Hogy a bolt vélhetően jól prosperált, arról a mennyezet lassan lepergő, irizáló szecessziós freskói tanúskodnak. Az átellenes sarkokban egy-egy hentesbárd, illetve egy-egy kosfej,  a középső kör alakú mező négy cikkében pedig bukolikus jelenetekben szerepel a boltban kapható áru.
A rendkívül lassan enyésző romokat beszövő új élet pedig annyira berlini, amennyire csak valami az lehet


fess kékre egy rózsát

Kommentare:

Palotabarát hat gesagt…

Hú, de jó, ilyesmi van Budapesten is, csak ott még tényleg henteskednek:

http://multmento.blog.hu/2013/01/18/egy_zsolnay_csempes_hentesuzlet_bemutattatik

marguerite hat gesagt…

Egyrészt tényleg henteskednek, másrészt tényleg megőrzik, nagyon szép, köszi! Ha arra járok mindenképp eszek egy kis májat savanyúkáposztával!