18.3.13

A tudomány csarnokai Budapesten

erről már mindenki hallott eleget nyilván, de az ember olyan gyorsan felejt, most ide lepapíroztam.


A BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék által megosztott válaszmatrica

Pár hónapja olvastam egy izgalmas, önéletírássá szerkesztett könyvet* a 94 éves Méhes Verával készült beszélgetésekből.
Azért jutott eszembe ez most, mert egy helyütt arról van szó, hogy jól tanuló középosztálybeli zsidó lány létére a gimnázium elvégzése után azért nem jelentkezett az ELTÉ-re, mert az egyetemeken akkor már régebb óta rendszeresek voltak a zsidóverések. A népszerű jobboldali radikális Turul Szövetség tagjai bementek olyan előadókba, ahol nem ismerték őket, és ott jól megverték a helyben talált zsidó vagy zsidónak vélt diákokat. Volt olyan eset is, amikor a diákok védelmére kelő professzoroknak is kijutott. A nemzetközi hírű gyermekgyógyász Heim Pálra mért botütést például egy kollégája fogta fel. (A jelenségről kicsit részletesebben ír a Narancsban Barotányi Zoltán.)
Méhes Vera egyébként ennek a kényszerpályának a következtében lett a magyarországi Montessori óvodapedagógia kulcsfigurája.

Nade 2013 márciusában ezek a matricák fogadták az egyetemi polgárokat tantermekben és több egyetemi tanár ajtaján:

Zsidók! Az egyetem a miénk, nem a tiétek! Üdvözlettel: a magyar hallgatók 
 
Kívánom nektek, hogy ne úgy legyen, de attól félek, két év múlva azok az idióták, akiket szombat hajnalonként a hajógyári szigeten látok fekete jelmezben bakancsban masírozni, meg karikás ostort pattogtatni, na azok a városban fognak ide-oda menetelni.

Keine Kommentare: