19.3.13

rehab

2011 márciusában a Richter-skála szerinti kilences erősségű földrengés rázta meg Japánt.

Újratervezés Japánban címmel a Japán Alapítvány szervezésében még holnap este kilencig megnézhető egy szuper kiállítás a Petőfi Sándor utcai FUGÁ-ban,  a katasztrófát követő építészeti munkáról. A kiállítás kézenfekvő koncepciót követve bontja néhány nagyobb egységre a témát.

A földrengést és szökőárt követő napokban a fedél nélkül maradt túlélőknek a mentési munkákkal egyidejűleg ideiglenes ellátást kell nyújtani, Középületekben, iskolákban, stadionokban, tornacsarnokokban, a mindennapi élethez szükséges legalapvetőbb ellátásra van szükségük a traumát elszenvedetteknek.

A következő szakaszban ideiglenes lakóhelyeket kell építeni, ezek többnyire konténerek, vagy ebben a konkrét esetben valamilyen modulokból összerakható szállások, nagyon nagy mennyiségben. Ilyenekben jobb esetben heteket, de lehet, hogy hónapokat is eltöltenek a lakók. Olcsó faanyagok, gyorsan szerelhető egységek, bambusz, papír, különböző fényáteresztő műanyalemezek segítségével hoznak létre meglepően barátságos, egyszerű, meleg hatású tereket. 

A harmadik szakaszban ezeket fokozatosan felváltják a hosszabb távra alkalmas, de szintén olcsó, egyszerű anyagokból tervezett lakóhelyek és közösségi terek. Végül az urbanisztikai rehabilitációval gyakorlatilag újra kell alkotni a tönkrement városokat.

Az újjáépítés története mindegyik szinten terápiatörténet is. Már közvetlenül a katasztrófa után látható, ahogy az ideiglenes szálláson a gyerekekkel közösen dolgozva papírdobozokból hoznak létre játékvár-szerű, kuckókat. Érdekes látni, hogy a különböző összetettségi szintű szükséglakóhelyekkel, és szociális lakásokkal hogyan térnek vissza egy építészeti hagyományhoz, és hogyan épülnek be ebbe a hagyományos mellett a modern anyagok is, mint amilyen  a műanyag. (A szociális lakásépítésben Magyarországon is van olyan vonulat, ami újra a paraszti építési hagyományokhoz nyúl, több-kevesebb sikerrel.)

Jó sok fényképet csináltam, pont, hogy mutassam, de eláztam az esőben, fáradt vagyok föltenni. érdemes megnézni helyben, tehát 19-én este kilenc óráig!

Keine Kommentare: