14.2.13

már a nosztalgia sem a régi

A nemrég a Vincent blogra feldobott városismereti játékban régi kedves ismerős jött szembe.

A kevés magyarországi bauhaus élet pláne együttes között előkelő helyet foglal el a Rimanóczy Gyula tervezte, Pasaréti téri, Páduai Szent Antalnak szentelt ferences templom. Tervei többszöri nekifutásra, több átdolgozáson átesve győzték le végül a Városépítési Bizottság ellenállását, a templom így 1934-re készült el. A mellette kialakított teret a buszfordulóval 1937-ben adták át.


A buszvégállomás épülete a körforgalom ívét követi,
szép a két végén szélesen túlfuttatott tető, aminek pergolaszerű árnyéka látszik a fotón

 Az állomásépület templomhoz közelebbi végében az apró, de nagyon kitalált kis kávézó 2004-ben megnyerte a kávéházak versenyét. Utánanézve azt látom, hogy a kommentelőktől kapott hideget meleget. Jártunk ott kíváncsiságból akkoriban, de visszatérő vendégek nem lettünk, annyira nincs rajta a környék a városban bejárt útvonalainkon. Tetszettek a helyhez tökéletesen passzított faburkolatok, a kitalált részletek, és az egyediség, az a ritka helyzet, amikor az enteriőr az épület stílusához illeszkedik, egyfajta párbeszédet folytat vele. Nekem korabelinek tűnt, a burkolat színével, a belső ajtók kerek ablakaival, a fém kiegészítőkkel, a pult köríves végével, a kicsit nehézkes és kimódolt beépített világításokkal, és a furcsa lámpáva, ami egy fejjel lefelé belógatott esküvői tortára emlékeztetetett. De jól benéztem, mert kiderült, hogy a főleg szórakozóhelyeket, éttermeket tervező Csikós Mihály munkája a kilencvenes(?) évekből.
Nálunk igazi bauhaus épületből amúgy is kevés van, belsőépítészetben következetesen megvalósított még annyi sem, az meg, hogy ez nyilvános térben legyen, hát fehér holló, mondanám. Szóval hogy egyszer láttam egyet, de az sem az volt.


Évekig nem jártam arra, közben volt egy a lenti éttermet is érintő tulajdonos-, név és arculatváltás, kibelezték, újrastafírozták, most helyette egy olyan steril, biztonságosan semmitmondó kis dobozkávézót találtunk, ami a világon bárhol, de tényleg akárhol lehetne. Miért pont itt.

Keine Kommentare: