23.2.13

kisebb

Az emberek többsége, ha megkérdezik, egy kicsit nagyobb lakást szeretne. Külön hálószobát. Kicsit több tárolóhelyet. Gardróbot. A gyerekeknek külön-külön szobát. Egy erkélyt. Egy nagyobb erkélyt.

A lakásom, a maga 35 négyzetméterével átlagos kislakás. Magyarországon. Hong Kongban, a világ egyik legdrágább ingatlanpiacán, ahol az átlagos négyzetméterár nagyjából hárommillió forintnak felel meg, a kis lakás egy kicsit mást jelent. Olykor már az is túl merész álomnak számít, hogy az ágyat keresztbe lehessen fordítani a lakásban.
A városban becslések szerint százezer ember élhet hasonlóan szűk odúkban, de az illegálisan felosztott lakóterek miatt a valós szám akár ennek a többszöröse is lehet. Az ehhez hasonló lakáskörülmények gyakran depressziót, pszichés zavarokat okoznak. (Még ezeken a képeken szereplőknél is rettenetesebb állapotokat rögzítenek Brian Cassey fotói.)

A zsúfolt viszonyok némileg emlékeztetnek európai városok huszadik század eleji lakásínségére, de el is térnek azoktól. Míg a Hong Kongban készült képeken gyakran lehet abszurd módon szűk egyszemélyes cellákat is látni, addig Európában jellemzőbb volt, hogy a normális (a helyi normáknak megfelelő) méretű szobákba a tervezettnél jóval többen, akár tizenöten, húszan zsúfolódtak be.
A huszadik század eleji Budapesten például ez a zsúfoltság ráadásul nagy részben közművesítetlen (vezetékes víz és csatornázás néküli) ingatlanokat érintett. Ezekre járványveszéllyel fenyegető, és időről időre valóban járványokat is okozó helyzetekre a hatóságok rapid módon kényszerkilakoltatással, majd hosszabb távon az állami szociális építkezések fellendítésével reagáltak. Azonban ezeknek a városoknak még volt hova terjeszkedniük.

A fióknyi szobákhoz hasonló méretű rekeszeket terveztek a Budapesten a Bárczy-program keretében épült Aréna (Dózsa György) úti Népszálló egy részébe a huszadik század tizes éveiben. Ezeket ágybérletként adták ki a fővárosban dolgozó egyedülálló, vagy családjukat vidéken hagyó munkásoknak. A Népszállóról, amely 2012-ben a száz éves házak sorába lépett, a közeli jövőben szeretnénk írni.

Keine Kommentare: