31.10.12

(nem csak) stilisztika

vajon mi az oka annak, hogy a kossuth rádió műsorában a kutatónőket akiket ebbéli minőségükben hívtak a stúdióba, következetesen mint tudós hölgyeket szólítják meg?

Kommentare:

vajdapeterutca hat gesagt…

Ötletek: 1. Szimpla, gondolattalan modorosság. 2. Az uralni vágyás és lenézés kompenzálása. 3. Esetleg a kettő együtt.

A környezetemben a "Gonosz Vezető" csinálta (már megszüntették az intézetét, őt pedig elküldték). Rendszeresen tett megjegyzéseket nőkre, miszerint annak ellenére, hogy olyanok, amilyenek, ő azért hajlandó időt szentelni arra, hogy uralja őket. Nőknek és férfiaknak egyaránt hazudott. A levelezési stílusa pedig keverte egy háború előtti társalkodási útmutató és egy szocializmusbeli hivatal nyelvezetét. Nos, nála aztán minden nő Úrhölgy volt.

vajdapeterutca hat gesagt…

Még egy: Mostanában gyakran látom a közszolgálattal foglalkozó egyetemisták egy szervezetének nyilvános beszámolóit. Nem mondanám őket butának. Viszont folyamatosan TANÁR URAZZÁK, aki valamilyen foglalkozást tart náluk. Azt hiszem, a nőnemű előadónak TANÁRNŐ járt ki. A beszámolók szövegében is túl nagy figyelmet szentelnek az előadókhoz való viszonynak a szakmai tartalomhoz képest. Fogalmam sincs, mit gondolnak erről a viszonyról valójában.