31.10.12

Ezt nézem épp

egy kis riportfilmet Európában élő, nagyon különböző kulturális és szociális hátterű muszlimok mesélnek az életükről, identitásukról, családjukról, problémáikról, reményeikről.
(Az iszlám Európában a sorozat címe, úgy tűnik kilenc részes, sehol nem találok róla plusz adatokat, az MTV pedig levágta róla a stáblistát, és helyette rátette a magyar szinkronban résztvevőket, úgy tűnik)


Most épp pl egy férfi Dél-Afrikából. Az ősei nagyrészt arabok, de az egyik nagyanyja Írországból származott. Gyerekként az iszlám mellett így a katolikus ünnepeket is megismerte. A férfi muszlim. Imám. Aztán el kellett menekülnie, mert felemelte a szavát a radikális militáns iszlám ellen, és ezzel veszélybe került az élete. Egy közeli barátját megölték. Egy bátyját is megölték. Részben az ír nagyanya miatt esett a választása Írországra. Első felesége nem akart vele tartani, inkább a hazájában maradt, noha tíz közös gyerekük van. A nő könyvtáros, szereti a munkáját, egy szegény városrész közkönyvtárában dolgozik. A másik feleség eljött a férfival Írországba. Ebben a házasságban hat gyerek van. A nő szociális munkás, veszélyeztetett gyerekekkel foglalkozik. Írországban a férfi gyakorolja a hivatását a helyi iszlám közösségben, de itt is vannak ellenségei.
A férfi kötődik választott hazájához, nem csak amiatt, mert szerette ír nagyanyját, azért is hálás Írországnak, hogy családjával együtt befogadták, amikor nagy szüksége volt rá.
Elmond egy imát a helyi ír közösségért annak a kis településnek a temetőjében, ahonnan a nagyanyja származott.Nem csak ilyen éles élethelyzetek vannak benne egyébként, van egy horvátországi horvát lány, aki a rezidensidejét tölti, és Zágrábból költözik épp Szarajevóba a barátjához, egy Dániában élő arab nő, akit a kendőviseléssel kapcsolatos társadalmi vita kapcsán hívnak meg épp egy tévéstúdióba, egy nagyon boldognak tűnő középkorú pakisztáni házaspár, akik gyorséttermet szeretnének nyitni Írországban, egy tizenkilenc éves fiú, aki a foci és az imámképzés között nehezen tud dönteni, szóval mindenféle.

Keine Kommentare: