10.6.12

Balázsnak


"A Stamaty család képe 1818-ban Rómában keletkezett. A görög születésű Stamaty francia állampolgárként Civita Vecchia konzulja volt. Ingres szép rajzának gyengéd vonalvezetésében, szeretetteljes részlethűségében a lelki azonosulás képessége mutatkozik meg. A rajzon a családfő köré csoportosul a még fiatalos anya és a három gyermek. A zongoránál ülő leányt Ingres rajzolni és festeni tanította. A rajzból kiérződik a szülők és gyermekek szeretetteljes, fesztelen kapcsolata; így végeredményben a képmás egy patriarchális nagypolgári család harmonikus atmoszféráját árasztja."
A Corvina kiadó A művészet világa sorozatának Ingres kötetéből került elő végül (Corvina - Budapest, Henschelverlag - (Kelet-)Berlin, Arkady - Varsó, 1982).
Hogy valójában milyen volt a család, és mit érzett a rajzoló, abban a könyvből kiemelt részlet szerzőjével ellentétben nem vagyok biztos. Talán ilyenek voltak, talán másmilyenek. De hogy a megrendelő a nagypolgári család ideális képét szerette volna viszontlátni a saját családja képében, és Ingres ezt rajzolta meg, az egyértelműnek látszik. És hogy a szociális helyzet vagy rang reprezentációja egyértelmű ugyan, de háttérbe szorul a család oldottságának és intimitásának reprezentálása mellett. Ennek a változó szemléletnek és öntudatos polgáriságnak a megjelenése miatt tetszik nagyon ez a rajz.Keine Kommentare: