19.12.11

A leggyönyörűbb modern könyvtár, amit valaha láttam

sajnos csak képen. gyorsan megnéztem, milyen messze van Stuttgart. nekem most elérthetetlenül. Eun Young Yi terve.

egy furcsa momentum azonban, hogy a könyvtárlátogatók magukkal cipelik a hátizsákjukat, kabátjukat, de gondolom ez csak azzal függhet össze valami módon, hogy a fotók a megnyitó estéjén/éjszakáján készültek.

Kommentare:

vajdapeterutca hat gesagt…

Az általam használt francia könyvtárakba be lehetett vinni táskát, hátizsákot. Azt azért hordja magánál az ember, mert szüksége van rá, a könyvtárban is.

Az elektronikus védelem azért van, hogy kiszűrje, pontosabban elfogadható arányra csökkentse a visszaéléseket. Ezt, mint nálunk, a mágneskapunál markos őrök jelenléte nyomatékosítja.

Úgy látszik, külföldön a könyvtárhasználat konfortjának és a visszaélések kiszűrésének kiegyensúlyozása terén olvasóbarátabb megoldásokat alkalmaznak. Elképzelhető, hogy erre nem magyarázat a hazai könyvtárak szegénysége, sem a hazai könyvtárhasználók esetleges nagyobb hajlama a körmönfont csalásra, hiszen valószínűleg soha nem is hasonlították össze a kétféle rezsim különbségét a lopások terén. Inkább szemléleti különbségekre gyanakszom.

marguerite hat gesagt…

Igazából nem a hátizsák szúrt szemet, hanem a szétdobáltság. Alapvetően nem az a problémám, hogy a többi olvasó lop vagy nem (az jobban, amikor a bent lévő könyvből pengével kivagdosnak), azt utálom, ha/amikor nincs rendes hely, ahol le lehet tenni a dolgokat, és minden vackot kabátot, táskát, sálat, kesztyűt, könyveket vonszolok magammal, ziláltnak és nyúzottnak érzem magam, és rendszeresen elhagyok belőle ezt-azt. Gyerekekkel a probléma hatványozódik. Ebben teljesít rosszul a magyarországi bevásárlóközpontok többsége, és ebben jó (többek között) pl az ikea. Apró gesztus, de sokat számít.
Egyébként a Fszekbe is be lehet vinni táskát, lehet, hogy egy túrazsákot nem engednének, de a kézitáskámat én általában beviszem.