14.12.11

Kertelj

Another Year, Mike Leigh, 2010
Mi a boldogság, és mitől boldogok egyesek, míg mások meg mitől boldogtalanok, és hogyan csinálják, akiknek jól megy. valamint meg lehet-e változtatni a rossz forgatókönyveket. Van valami titkos képesség, genetika, mágia, gondviselés, szerencse? Az a nagyon jó ebben a filmben, hogy egy olyan kérdéshalmazt feszeget, amiről minden életszakaszban gondolkodik az ember. mindig kicsit máshogy.
Gerri és Tom egy látszólag nagyon egyszerű elvet követnek: művelgetik kertjeiket a szó átvitt, és egészen konkrét értelmében is. (kitérő, bocs: mások recenzióinak olvastán az derül ki, hogy a magyar nézőnek a kert kapcsán nem esett le, mit lát éppen. Hatalmas konyhakertről, hétvégi telekről, tehetősségről, meg hasonlókról tesznek említést. Valójában egy közösségi kert bérelt parcellájáról van szó, amiből gondos munkával a lehető legtöbbet hozzák ki a bérlők. Hobbinál kicsit több, folyamatos élelmiszer-forrásnál jóval kevesebb, és ezzel együtt az egyik legígéretesebb mozgalom Európa- és Amerika-szerte.)
A színészek fantasztikusak, az események hétköznapiak, a kontrasztok erősek. Ha valami hibáját lehetne említeni mégis, hogy elég didaktikus, vizuálisan is, pl azért azt már túlzásnak éreztem, hogy szegény Ronnie lakásában még a falak is foltos középszürkék legyenek, így nem fair elbánni valakivel.


Spoiler, avagy majdnem 42: a világra fordított figyelem, törődés, józanság, mértéktartás, önismeret, tudatosság - mondja a rendező, a rendező élettapasztalatával. Lehet, hogy nem ez az egyedüli recept, viszont a többi szereplő olyan mértékben boldogtalan, amennyivel kevésbé rendelkezik a fenti tulajdonságokkal.

mások hosszabban is írtak ezt-azt, itt is, meg pl itt
(A kerten kívül felbukkant még több, az értelmezési kereteket zavaró furcsa félreértés: Gerri nem pszichoanalitikus, jól menő praxissal és Mary nem a saját asszisztense, hanem egy körzeti egészségügyi rendelő pszichológus munkatársa, és Mary itt az adminisztratív munkakörben dolgozó asszisztens. Az is valószínű, hogy saját vonatkoztatási rendszerükben nem igazán gazdagok, inkább nálunk számít ritkábbnak ez a szolid középosztályi biztonság.)

Keine Kommentare: