5.11.11

látod az ujjlenyomatot?

sose szabad az objektívbe belenyúlni, még véletlenül se, látod
és a szobában egy török lány ül, kerek hímzőrámával az ölében, látod?

Kommentare:

Peter hat gesagt…

Ha dslr lenne, akkor egy kétezer forintos UV szűrő a megoldás, amit a pulcsid sarkával is bátran megtörölhetsz. De ez ahogy elnézem, talán valami telefon, max kompakt gép.

Az ellenfény kitakarása (ha mással nem, kézzel) nagyon hasznos ilyen ellenfényben (közvetlen napfénytől árnyékolva legyen a frontlencse), feltéve, ha nem az a cél, hogy finom fénypermettel szórd be a képedet, csökkentve így a színtelítettséget/brillanciát/kontrasztot...

marguerite hat gesagt…

á, ez az ősöreg viharvert telefonom :)
igazából nem bántam, hogy így beszűrődik, mert a telefonnal úgyis erősen korlátos, hogy milyen lesz a végeredmény, a ház meg maga is olyan valószínűtlen volt.

de az uv szűrő ötletet köszi, utánanézek!

marguerite hat gesagt…

most, hogy vacakolok a többi képpel, nagyon igazad van az ellenfény dolgában, majdnem mindegyiken beszűrődik valahonnan, nem csak ezen, ahol nem bántam, hanem ott is, ahol útban van.

marguerite hat gesagt…

és hogy nem ott élesek, ahol én akarom,hanem csak ahogy esik úgy puffan :(

Peter hat gesagt…

Igen, a telefonok, de még a kis kompakt gépek sem alkalmasak komolyabban kreatív igények kielégítésére(emlékfotó készítésére viszont szerfölött alkalmasak, hiszen méretüknél fogva mindig nálunk lehetnek). Az élességállításnál is sokszor a masina dönti el, hová állítja a fókuszt(az ellenfény pedig meglehetősen zavaró tényező neki), pedig a jól eltalált élesség-életlenség (egyik) fontos eszköze (lenne) a képeken a harmadik dimenzió érzékeltetésének, az ún. mélységnek. De sajnos túl kis mélységélességet egyáltalán nem lehet az ilyen gépekkel csinálni (kivéve az erős tele-állást és a makrókat), a pici képérzékelők miatt. (A videókameráknak is ez a nagy baja a 35mm-es filmfelvevőkhöz képest: szinte mindig minden éles.)

A napot könnyű kitakarni az egyik kezeddel vagy egy újsággal, ha figyelsz erre, bár november-decemberben már alacsonyabb a napállás, akkor nehezebb, főleg nagylátószögnél. Photoshopban a kontraszt növelésével némileg lehet javítani a fénypermettel elárasztott képeken... ha van ilyen indíttatásod, szívesen segítek, neten keresztül is.

Egyébként tök jó, hogy ezt a képet feltetted, az UV-szűrő miatt egy érdekes felfedezést tettem. Írtam is róla a saját blogomban... :)