11.11.11

ezt hallom épp

óriási vérhiánnyal küzd a szatmárnémeti megyei vértranszfúziós központ, mivel a nyár óta lefutó kivándorlási hullámmal a véradók száma jelentősen csökkent.

már a véradók is elmentek tehát.

Kommentare:

Studiolum hat gesagt…

ide jöttek át

Peter hat gesagt…

Nagyon furcsa. Azt eddig is tudtam, hogy Szatmárnémetiben élnek mai napig távoli rokonaim, de most előkotortam a MyHeritage-től tavaly kapott ajándék családfámat, ahonnan kiderült, hogy az egyik dédapám is ott született 1862-ben. Erre poénból beütöttem a nevét a keresőbe, és több olyan adatot is találtam, ami rá utal. Például a küldött link a foglalkozására, egy másik a valószínűsíthető bátyja nevére és születési idejére... Hátborzongató, hogy milyen adatbázis található a múltunkról már elektronikusan is, bárki által elérhetően...

http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0005/19.html

És én még sohasem jártam Szatmárnémetiben... ebben a gyökértelen világban egyre nagyobb kedvem támad, hogy megkeressem a gyökereket, amilyen mélyre csak le lehet ásni...

marguerite hat gesagt…

ez jól fog jönni, mert úgy sejtem tőlünk is az a réteg indult világnak, akik másokért és magukért is tudnak vagy akarnak még tenni.
vagy ez túl hipotetikus?

Studiolum hat gesagt…

az ember az elmenőket nézve úgy érzi, hogy igen. bár biztos csalóka perspektíva ez, mert nem figyel annyira a maradókra.

Különös módon odaát ez a réteg sokkal kifogyhatatlanabbnak tűnik, mint itt. Éppen Szatmárnémetiben a 90-es évek közepéig volt egy nagy elvándorlási hullámuk, jórészt hozzánk, de azóta felnőtt egy másik, nem kevésbé aktív generáció, amelyik nagyrészt marad, vagy legalábbis kétlaki. Ez a mostani emigrációs hullám, amelyik „a vért vitte el”, az alacsony képzettségű román anyanyelvű népességet érinti, akik spanyol és olasz vidékre mennek dolgozni. Ők viszont – az előzőkkel szemben – néhány év pénzkereset után visszajönnek.