14.4.11

e-könyv diskurzus tovább

ennek a listának a folytatásaként jegyzetelem ide.

tegnapelőtt jól kimérgelődtem magam a hvg.hu látványos mélyrepülő-tendenciáján, ami egy tájékozatlan, részben elavult, részben téves állításokból, részben csúsztatásokból álló cikkben nyilvánult meg újra.
A linkelt cikkben az Európa Könyvkiadó részéről legalábbis meglepő Barna Imre nyilatkozata, miszerint „A digitális könyv nem lehet alternatíva, nem helyettesítheti a papír alapú kiadványokat” mivel utóbbit még mindig kényelmesebb beszerezni, olvasni. Mondja a kiadó!
Apró, de árulkodó részlet, hogy a cikkhez mellékelt fotón korábbi Kindle-verzió szerepel, a kép aláírása pedig: Kindle az Amazontól. Drága, de használható Holott a Kindle jelenlegi ára egyrészt nem 60-70 ezer forint, ahogy a cikk sejteti, hanem ennek a fele, másrészt éppen a Kindle elsősorban az árával verhetetlen a piacon.
Az egész cikkből az az elkedvetlenítő ám jellemző hozzáállás sugárzik, ami miatt ismét sikerül addig fanyalogni egy új eszköz megjelenésekor, míg köröket vernek ránk az okosabbak (vö. "a számítógépek megjelenése a könyvkorszak végét jelzi", "az internet visszafejleszti a kommunikációs képességeket", "az sms elszegényíti a nyelvet" az "iskolai számítógéphasználat felesleges" stbstb.)
(megjegyzem, furcsának találom, hogy a hvg cikkéhez nem lehet kommentelni, biztos vagyok benne, hogy az első öt hozzászólásban helyretették volna a dolgot az olvasók, ingyen.)

ma pedig látom, hogy szerencsére más sem hagyta szó nélkül a dolgot.

Kommentare:

Danó hat gesagt…

Hm, a könyvesblogon épp most olvastam egy a témába vágó pozitív hírt, amiből épp ellentétes következtetéseket lehet levonni:

http://konyves.blog.hu/2011/04/14/elindul_az_elso_mobilkapcsolattal_rendelkezo_ekonyv_szolgaltatas_magyarorszagon

(Hogy tudok itt linkelni?)

Csak sajnos a hvg-s cikk nyilván sokkal többekhez jut el... De hiába torzít a cikk, ami késik, nem múlik.

marguerite hat gesagt…

az biztos, hogy ami késik nem múlik, csak az szomorú, hogy mindig kullogunk az események után, hát miért kell, hogy így legyen.

linket meg akartam mutatni, de hát ez a felület linkké alakítja, ha a html-ként írom be.
szóval mailben meg tudom írni :)

Petteri hat gesagt…

Szerintem Barna Imre olvassa a blogodat, mert ma reggelre sokat árnyalódott a véleménye. Továbbra sem szereti olthatatlanul az e-bookot, de immáron tele lett empátiával iránta.
Íme. (5:29-től.)

marguerite hat gesagt…

inkább hiszem hogy az e-könyv olvasó blogot
monitorozzák neki, mint az enyémet, de jobb is :)
ha mégis, akkor leírom, hogy elsőre olyanokat mondtam zárt körben, mint pl miért nem kapálni megy inkább az ilyen szakember ;>

Studiolum hat gesagt…

megszokott jelenet a moszkvai metrón

a blogger azt írja, hogy a moszkvai metró mindig is a világ legolvasóbb metrója volt, de az utóbbi időben az arány a papíralapúról jól érzékelhetően az e-olvasóra billent át

marguerite hat gesagt…

:)

jó kép!
és ügyesebbek nálunk, sokkal.

(úgy megörülök, amikor egy-egy egyszerű mondatot el tudok olvasni és meg tudok érteni oroszul!- a közvéleménykutatást)