21.3.11

kéne egy

olyan kis mosógép, ami kb akkora mint egy műanyag lavór, és nem elektromos energiát használ, hanem mechanikusat. olyan kicsi volna, amivel ki lehet mosni kb egy pulóvert, vagy egy-két váltás fehérneműt, volna benne egy keverőlapát, és kurblival kellene felhúzni, és mondjuk húsz percig kevergetne, amíg lejár. azokra az esetekre lenne jó, amikor egy-két holmira van szükség gyorsan, és nem kell megvárni, hogy összejöjjön egy mosógépnyi adag. (ez pl a kíméletes bánásmódot igénylő pasztell kékeszöld mohairkardigán kategóriában elég lassan gyűlik össze.) aztán tovább fejleszteni hogy legyen nagyobb is, és az elektromos hálózat használata nélkül lehessen gépileg mosni.

Kommentare:

ÉvaZsuzsanna hat gesagt…

Kurblizás helyett pár perc alatt két dolgos kezeddel is elvégezheted a kényes holmi mosását...

Anonym hat gesagt…

Össze kell kötni egy szobabiciklivel a tárcsát. Amíg a mohair szalonképes állapotba kerül, a napi edzés is letudva.

marguerite hat gesagt…

ok, de én elsősorban arra gondoltam, hogy hogyan lehetne visszatérni a mechanikus energiát használó gépekhez az elektromos energiát használók helyett.

a tisztításnak fontos eleme az időtényező, viszont nincs türelmem húsz-harminc percig pancsolni a mosószeres vízben, meg lehetne az alatt mást is csinálni. egy rugós szerkezet biztos meg tudja oldani, hogy a felhúzás ideje töredéke legyen a lejátszási időnek (analóg óra, gramofon stb)
ha biciklivel meg lehetne oldani, hogy raktározza, és hosszabb ideig adja vissza az energiát, mint amennyi idő alatt megtermeltem, akkor ok, de egyébként engem frusztrálna, hogy biciklizek, és közben egy helyben maradok. esetleg egy hörcsöggel lehetne összekötni, hogy szalad a mókuskerékben, és egy kis akkumulátort tölt közben. :) de lehet, hogy őt is frusztálja, csak nem mondja.

marguerite hat gesagt…

talán a mobiltelefon-töltést meg tudná csinálni a hörcsög!

Anonym hat gesagt…

Arra vannak napelemes összehajtható töltők (telóhoz). Kiteszed a zablakba és kész. De mosógéphez az kevés. Mondjuk a hörcsög is. Ahhoz minimum egy izmos eb kéne, a(k)it ugy nem zárnánk mókuskerékbe. Csúnyán csóválnák a fejüket az állatvédők. namegakutyais :)

marguerite hat gesagt…

de a napelemgyártás is nagy környezeti terhelés, a megsemmisítése pedig szintén. a hörcsög boldog, hogy élhet, és amikor letelik az ideje, akkor sem veszélyes hulladék szegényke.
várjácsak egy percet, megoldom mingyá, hogy legyen jól a világ! :D

Anonym hat gesagt…

hány helyre fordultam már ezügyben, ha én ezt korábban tudom :)

π hat gesagt…

A tízperces video miatt küldöm a a Hans Roslinghez mutató linket :)

marguerite hat gesagt…

köszi érdekes! meg az ELTECON blog is, és a TED is, nem ismertem, belenézegettem néhányba.
nagyon tetszik, hogy különböző, elég bonyolult témákról röviden, közérthetően, látványosan, ez a műfaj nagyon jó.

π hat gesagt…

Kommentekben szoktam rábukkanni remek blogokra, ajánlásokra, s ami jó,igyekszem tovább adni. :)

Ez a kurblis mosó"gép" nagyszerű ötlet -valaki megcsinálhatná!