2.3.10

DocuArt este

itt voltam tennap,
film: Mit csinálnak a cigánygyerekek? (1972) +beszélgetés.

a film elég gyenge volt, pedig Schiffer. A kérdezéstechnikája kicsit hasonlított a Mohsen Makhmalbaf nagyon sikerületlen Afgán ábécéjére. hjába, ez még nem a Cséplő Gyuri :)
L azt mondja, hogy dehát azért fontos film ez, meg hogy hát egy korai. (kiegészítés: hogy a Schiffer itteni száraz kérdezési módja később puhult - mondta pontosabban L. de akkor kb egyre gondoltunk.)
viszont a Sára Cigányokja, még tíz évvel korábbi, és mégis mennyivel jobb. szóval a "korai cigányos" mint érv nem áll meg. De persze jó, hogy elkészült, ezerszer jobb, mintha nem. És borzasztó lehangoló, hogy majd negyven év alatt a problémák ugyanazok, a helyzet meg még rosszabb.
a beszélgetés alig-alig jutott tovább az értelmiségi meakulpázáson, meg a gyakorlat felől nézve teljesen meddő vitákon (mi a cigány identitás, van-e olyan, a nyelven alapszik-e, etnikus v szegénykultúra-e a probléma forrása stbstb.) messziről kerülve a lényeget. Talán maga a téma annyira terhelt már, hogy szakmai körökben is nehéz őszintén beszélni. Vagy ez a jelenlévő illusztris közönség ellenére sem volt igazi szakmai kör? Inkább talán, hogy valóban egy formális alkalom... Mindenesetre a szokásos tiszteletköröket futották le.

(nagyon szép az Erkel utcai udvar, ahonnan be lehet menni. csak nincs benne egy szál zöld se. én fölszednék elszórva néhány bazaltkockát, s egy-egy tulipán nézne ki random a raszterből. amikor elvirágzik, akkor meg valami árnyéktűrő kis bucka növény)

Kommentare:

Petteri hat gesagt…

A Szafari hogy tetszett? (Ígérem, emelt fővel viselem, ha nem. De azért jobban örülnék, ha igen.)

ÉvaZsuzsanna hat gesagt…

A Szafarit megosztottam másokkal is, ez elég dicséret, azt hiszem...