5.5.09

eztolvasommost

Kommentare:

ÉvaZsuzsanna hat gesagt…

Szenti Tibor könyvét én is el fogom olvasni, köszönöm!
Szlovéniai utinaplómból : Nincs magyar család, amelyikben halott, sebesült vagy hadifogoly fiú, férj, apa, testvér ne lett volna.
A számunkra 1918. november 3-án befejeződött első világháború magyar veszteségei arányaiban nagyobbak voltak a Monarchia osztrák tartományaiénál. Szlovénia több száz temetőjében magyar vagy a történelmi Magyarország nemzetiségi többségű vármegyéiből származó bakák nyugszanak, akik egyik pillanatról a másikra háromezer méteres magasságokban, gleccsereken, hajmeresztő sziklafalakon kényszerültek harcolni, akik magas hegyeket addig soha nem láttak. Síkvidéki bakák kényszerültek kegyetlen teleket átvészelni sziklaodúkban, szuronnyal, gyalogsági ásóval, kődarabokkal, nemegyszer puszta kézzel, foggal-körömmel harcolni. A Karsztban a vízhiány, a tífusz, a kolera, a malária, a rovarok és a mérges kígyók tömege tizedelte a túlélőket.
Évtizedekig csak alig hallottunk hősies küzdelmükről.

Németh István: „Az a legfőbb célunk, hogy Magyarországon is közüggyé tegyük a hősi halottak ügyét. Egyszerűen elfogadhatatlannak tartom, hogy valakinek ne legyen köze a saját dédapjához. Bakáink – sorozott haderő lévén – nem önként, hanem behívóparancsra mentek a frontra, és hitük szerint hazájukért harcoltak.”

Bizonyára én már sosem jutok el a javorcai, a Tolminka-patak völgye fölött emelt Szentlélek kápolnához, amely a régi háborús Magyarország egyik legmegrázóbb szimbóluma.

A 3. osztrák-magyar közös hegyidandár 1916-ban itt emelt kápolnát az elesett bajtársak emlékére. Ez a kegyeleti munka akkor még nem ütközött nagyobb nehézségbe: a katonák februárban kezdték a gyűjtést, márciusban letették az alapkövet és novemberben felszentelték a templomot. A bécsi építész, Remigius Geyling és egy magyar mérnök (nevét sajnos nem tudom) tervei alapján épült, meglehetős távolságban a csatamezőktől. A külső falak ablakai között a Monarchia országainak a címerei freskótechnikával felfestve. A belső teret egy fehér szecessziós oltár mozaikképekkel, fa tabernákulum és fából kifaragott feszület uralja, Anton Perathoner munkája. A hosszhajó déli és északi falán Halottak könyveként lapozgatható fatáblák, a kápolnát puszta kezükkel építő bakák tölgyfa municiósládák deszkáiba égették a környező hegyekben elesett bajtársaik nevét, más nemzetiségű katonák mellett a szegedi 46/III. zászlóalj áldozatainak nevét találhatjuk a kihajtható falapokon.
A JAVORCAI KÁPOLNA KÉPEI LÁTHATÓK szlovéniai utazásunk képei közt: picasaweb.google.com/vajda.molnar

Gyóni Géza:
Csak egy éjszakára...

marguerite hat gesagt…

örülök, ha jót tudtam ajánlani :)
azt hiszem, Szenti többi könyvét is szívesen tudom ajánlani, én a Parasztvallomásokat szeretném legközelebb.
http://www.szenti.com/index.shtml