2.10.08

eztolvasommost


Schulhof Izsák Budai krónikája, amelyben a törökkori budai zsidó közösség virágzására és pusztulására emlékezik vissza. Megrázó kordokumentum, egyben izgalmas nézőpontváltás a laikus olvasónak.
A Helikon 79-es, nagyon szép, finom kiadása, a magyar tipográfia aranykorából ;>

„A felséges és igen dicsőséges és jámbor Leopoldus római császár – növekedjék dicsősége – idejében történt, a (rövidített időszámítás szerinti) 438. és 439. évben. Én akkor Buda szent gyülekezetében laktam. A város a török birodalom uralma alatt állott, a lakozásunk viruló volt, akár a zöldellő olajfa, biztonságos és nyugalmas – valóban elmondhattuk: „ki-ki a maga szőlőlugasában, a maga fügefája alatt” tanyázhatott, nem volt ártás az országban.

És íme, Jahve a sátánnak engedte át Magyarország tartományainak egyik fejedelmét, úgy hívták, Thököly. Ez fellázadt a császár ellen, mivelhogy bosszút akart állni egy rokona, Zrínyi gróf kiontott véréért, akit a császár – növekedjék a dicsősége – kivégeztetett volt, minthogy a császár dolgaiban csalfának és hamisnak találtatott. És a császár – növekedjék a dicsősége – elkobozta mindenét, amije volt, vagyonát, birtokait, az imént említett Thököly pedig sebesen elmenekült messzire, egészen a török birodalom közvetelen közelébe, s ez a Thököly maga köré gyűjtött mindenféle állhatatlan embert, úgyhogy csaknem háromezer lovasa és fogatosa volt – velük portyázott szerte Magyarországon és csapott le a császár – növekedjék a dicsősége – minden hívére, rabolt és dúlt igen nagyon az utak kereszteződéseiben.”

Kommentare:

Studiolum hat gesagt…

Nagyon érdekes könyv. Én is szeretnék írni róla – vagy inkább arról a különös, budai basa alatti zsidó világról – az Atlantisz sorozatban. Tudtad, hogy a kéziratát meg éppen Kaufmann Dávid fedezte fel és adta ki először?

marguerite hat gesagt…

nagyon kíváncsi leszek rá!
Kaufmannról nem tudtam, nem túl emélyült a tudásom ezen a téren, es inkabb a fikció felől jön az is (Darvasi - Könnymutatványosok)bár nagyon érdekel. Engem az fogott meg, hogy mennyire más olvasata az eseményeknek, és hogy ami a közgondolkodásban mint ritka sikertörténet van meg, az milyen katasztrófa volt ennek a rövid ideig nyugalomra talált, kivirágzó közösségnek.